Nieuws

Twee docenten van Lekker Leren,

Mia van der Westen en Jos Slutter,

verzorgen informatie-avonden voor onderwijs en ouders van leerlingen, waarbij de connectie brein-leren centraal staat.

Hieronder drie teksten uit hun presentatie.

 naar-school

NAAR SCHOOL

Omdat een kind pas op ongeveer 6-jarige leeftijd rijp is voor het verwerven van kennis, zal in groep 1 en 2 het stimuleren van de functies die belangrijk zijn voor de toekomstige kennisverwerving, moeten worden gecontinueerd. Zolang “rijping” plaatsvindt, is het slecht  om  kinderen bloot te stellen aan leerprocessen (tv-programma De Monitor, 14 februari 2016, het kleuteronderwijs).

Een goede opvoeder ziet wanneer het tijd is om de brug met de rest van het brein te slaan. Gebeurt dit te vroeg, dan ontstaat er schade, die zich later manifesteert.

Veel hoogbegaafde kinderen bijvoorbeeld, die te vroeg begonnen zijn met kennisverwerving, vertonen later stoornissen zoals taalzwakte en leesproblemen.

images-1

LESSEN MET BEGRIP

Alle stopwatches in de container!

Taaldocenten in het voortgezet onderwijs valt het op dat veel leerlingen  weliswaar razendsnel, maar erg slordig lezen en moeite hebben met het begrijpen van een tekst en het bepalen van de essentie ervan.

Door de aan het technisch lezen verbonden methodiek in het basisonderwijs, lezen veel kinderen of de duivel hun op de hielen zit.

De stopwatch is namelijk meedogenloos.

Bovendien is de basiswoordenschat vaak te klein of te eenzijdig. Denk hierbij ook aan “taalverrijkers” als  spreekwoorden en gezegdes.

1920px-linkshaender_01

LINKSHANDIGHEID EN TAALZWAKTE

    • Hersenonderzoek met links- en rechtshandigen laat zien dat er veel grotere verschillen zijn in de inrichting van de hersenen dan eerder gedacht. De verdeling van functies over de hersenhelften is bij linkshandigen minder sterk dan bij rechtshandigen.
    • Het taalgebied en het motorische gebied zitten bij rechtshandigen links in het brein en zijn bij linkshandigen verdeeld over de twee hersenhelften. Datzelfde geldt voor het visuele systeem.

 

Via telefoon of e-mail kan een informatieavond worden geboekt. Er zijn geen kosten aan verbonden.