Nieuws

ronde-sticker-the-armed-man-mass-for-peace-01

 

75-jaar-vrede-en-vrijheid-logo-losthe-armed-man-logo-los

75 jaar vrede en vrijheid

 

the-armed-man-digiflyer-01Karl Jenkins – The armed man

 

In mei 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd; 75 jaar vrede en vrijheid, een feit dat uitgebreid moet worden gevierd.

Een werkgroep waarvan ook Lekker Leren deel uitmaakt ,  heeft een aantal evenementen in voorbereiding, waarin de mis voor de vrede, The armed man van Karl Jenkins, de hoofdrol speelt:

  • De groepen 7 en 8 van de gemeentelijke basisscholen krijgen in maart/april 2020  een serie  lessen aangeboden waarin de bevrijding van hun regio en de beleving daarvan door de bewoners, worden behandeld. Naar aanleiding van die lessen maakt elke leerling een tekening met als thema vrede en vrijheid.

  • Op vrijdag 8 mei 2020 kunnen de kinderen in sporthal Rhienderoord deelnemen aan een “oorlogsmaaltijd”; elk kind mag een oma of opa meenemen. Na afloop daarvan luistert iedereen  naar een deel van The armed man van Kart Jenkins.

  • Op zaterdag 9 mei en zondag 10 mei voeren een  projectkoor, een jeugdkoor, solisten en een orkest in de Brummense sporthal  The armed man van Jenkins uit. Op een groot scherm worden alle kindertekeningen geprojecteerd.

75-jaar-en-armed-man

 

TAALHELDENPRIJS

Vandaag is Mia van der Westen uit Brummen voorgedragen voor de TaalHeldenprijs in de categorie Bruggenbouwer: een persoon of samenwerkingsverband die zich inzet om mensen en organisaties aan elkaar te verbinden in de aanpak van laaggeletterdheid. De TaalHeldenprijzen worden uitgereikt door de oprichter Stichting Lezen & Schrijven H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden aan mensen die zich op een unieke manier inzetten voor een geletterd Nederland. Met de prijs worden zij bedankt voor hun uitzonderlijke prestaties.

Mia geeft taallessen en heeft al veel in ons dorp Brummen op eigen initiatief tot stand gebracht. Vanmiddag werd een bezoek aan Mia gebracht om haar te vertellen dat zij is voorgedragen voor de prijs. Aan het eind van het jaar wordt bekend of Mia gaat winnen. Vandaag was het alvast een heel mooi moment om haar tijdens de les te onderbreken en in het buitengewone zonnetje te zetten. Al was dat overigens wel binnen bij het Onderwijsinstituut LEKKER LEREN. Wij feliciteren Mia en wensen haar veel succes!

42ac7c80-d3dd-11e9-9f86-69d03b4b5c88

 

 

 

Informatieavonden

NAAR SCHOOL

Omdat een kind pas op ongeveer 6-jarige leeftijd rijp is voor het verwerven van kennis, zal in groep 1 en 2 het stimuleren van de functies die belangrijk zijn voor de toekomstige kennisverwerving, moeten worden gecontinueerd. Zolang “rijping” plaatsvindt, is het slecht  om  kinderen bloot te stellen aan leerprocessen (tv-programma De Monitor, 14 februari 2016, het kleuteronderwijs).

Een goede opvoeder ziet wanneer het tijd is om de brug met de rest van het brein te slaan. Gebeurt dit te vroeg, dan ontstaat er schade, die zich later manifesteert.

Veel hoogbegaafde kinderen bijvoorbeeld, die te vroeg begonnen zijn met kennisverwerving, vertonen later stoornissen zoals taalzwakte en leesproblemen.

images-1

LESSEN MET BEGRIP

Alle stopwatches in de container!

Taaldocenten in het voortgezet onderwijs valt het op dat veel leerlingen  weliswaar razendsnel, maar erg slordig lezen en moeite hebben met het begrijpen van een tekst en het bepalen van de essentie ervan.

Door de aan het technisch lezen verbonden methodiek in het basisonderwijs, lezen veel kinderen of de duivel hun op de hielen zit.

De stopwatch is namelijk meedogenloos.

Bovendien is de basiswoordenschat vaak te klein of te eenzijdig. Denk hierbij ook aan “taalverrijkers” als  spreekwoorden en gezegdes.

1920px-linkshaender_01

LINKSHANDIGHEID EN TAALZWAKTE

    • Hersenonderzoek met links- en rechtshandigen laat zien dat er veel grotere verschillen zijn in de inrichting van de hersenen dan eerder gedacht. De verdeling van functies over de hersenhelften is bij linkshandigen minder sterk dan bij rechtshandigen.
    • Het taalgebied en het motorische gebied zitten bij rechtshandigen links in het brein en zijn bij linkshandigen verdeeld over de twee hersenhelften. Datzelfde geldt voor het visuele systeem.

 

Via telefoon of e-mail kan een informatieavond worden geboekt. Er zijn geen kosten aan verbonden.